Schuine daken


De ideale hoek t.o.v. de zon bedraagt in Nederland 35° en de ideale richting is zuid (en een beetje west). Maar ook wanneer uw dakhoek tussen de 5° en 55° bedraagt en t.o.v. de zon tussen oost en west gericht staat, kunt u zonnepanelen monteren en een goede opbrengst realiseren. Er moet natuurlijk geen schaduw op vallen van een boom, een afvoerpijp(je) of een dakkapel. Die plek kunt u dan beter vrij laten. Hieronder ziet u een kaart waarop u voor uw eigen situatie het opbrengstpercentage kunt berekenen. Dit percentage vermenigvuldigt u met het geinstalleerde vermogen en met de efficientie van het systeem, de uitkomst is uw stroomproductie in kWh per jaar.

Opbrengst

Per m2 dakoppervlakte kunt +/- 130-200Wp plaatsen. Dit geeft een jaaropbrengst van +/- 115-180 kWh(=90%) per jaar onder ideale omstandigheden. Panelen met de hoogste opbrengst zijn lastiger te produceren en daardoor duurder per Wp. Ze produceren uiteraard wel meer energie, wat een voordeel kan zijn bij een beperkt oppervlakte. Wanneer u panelen kiest met een lagere opbrengst (b.v. 160Wp/m2) zijn deze per eenheid (Wp) dus goedkoper dan die van 200 Wp/m2. Wanneer u dus voldoende dakoppervlakte heeft, zijn de panelen met lager vermogen per m2 een aantrekkelijke mogelijkheid, kwalitatief is er geen verschil!

Montage

Voor de montage van de panelen gebruikt techDiSign K2, een zeer degelijk Duits RVS montage materiaal, dat op het dak wordt vastgeschroefd m.b.v. multiplex stroken, i.t.t. andere systemen waarbij een losse haak onder de pannen wordt geklemd, waarop de montagerails wordt vast geklikt. Dat is weliswaar sneller en goedkoper, maar niet zo degelijk en betrouwbaar. De panelen gaan 30 tot 40 jaar mee, dus moet het montagesysteem ook zo lang mee gaan.
BIPV

BIPV staat voor "Building Integrated Photo Voltaic", oftewel zonnepanelen i.p.v. dakpannen. De panelen worden m.b.v. een kunststof constructie op de dak gemonteerd, waardoor ze niet zo opvallen als de traditionele panelen, bovendien zijn de panelen zwart. De prijs ligt hoger, maar estetisch gezien is dit een zeer fraaie oplossing voor eigenaars, bouwers en architekten die de panelen in het ontwerp van hun woning willen integreren, zonder het zo bekende blauw met een aluminium rand. Zie link "inbouwpanelen"